Sprawdź tożsamości
a) \(\displaystyle{ (\cos x-\cos y) ^{2}+(\sin x-\sin y) ^{2} =4\sin ^{2}\left(\frac12(x-y)\right)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos36\cos108=-\frac14}\)
tożsamości funkcji trygometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 21:24
- Płeć: Kobieta
tożsamości funkcji trygometrycznych
Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, o 21:02 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zastosowanie nieczytelnego zapisu pomimo wcześniejszych upomnień - wystawiono ostrzeżenie. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Zastosowanie nieczytelnego zapisu pomimo wcześniejszych upomnień - wystawiono ostrzeżenie. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
tożsamości funkcji trygometrycznych
2.
Zacznij od cos108=-sin18
Potem rozszerz lewą przez cos18; zwijaj licznik sinusem podwojonego kąta, na koniec wzór redukcyjny.
Zacznij od cos108=-sin18
Potem rozszerz lewą przez cos18; zwijaj licznik sinusem podwojonego kąta, na koniec wzór redukcyjny.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 21:24
- Płeć: Kobieta