Rozwiązywanie równań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stars
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 24 lut 2009, o 16:12
Płeć: Kobieta

Rozwiązywanie równań

Post autor: stars »

Rozwiąż równania:

a) \(\displaystyle{ 3 + 4cos (0,5x) = -1}\)

b) \(\displaystyle{ 2sin3x = - \sqrt{2}}\)

c) \(\displaystyle{ 3ctg(2x + \pi )= - \sqrt{3}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Rozwiązywanie równań

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ 3 + 4cos (0,5x) = -1 \\ 4cos( \frac{x}{2} )=-4 \\ cos( \frac{x}{2} )=-1 \\ cos( \frac{x}{2} )=cos(\pi) \\ \frac{x}{2} = \pi+2k \pi}\)

Resztę przykładów podobnie.
ODPOWIEDZ