Witam. Mógłby mi ktos pomóc w tym zadaniu ?
f(x) = \(\displaystyle{ \frac { sinx}{cosx - cos^{2}x } tgx}\)
Wiem co to jest parzystosc funkcji, ale mam problem z przekrztałceniem
dzieki
zbadaj parzystość funkcji
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
zbadaj parzystość funkcji
f(x) = \(\displaystyle{ \frac { sinx}{cosx - cos^{2}x } tgx}\)
Parzysta: f(x)=f(-x)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { sin(-x)}{cos(-x) - cos^{2}(-x) } tg(-x)}\)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { -sinx}{cosx - cos^{2}x } (-tgx)}\)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { sinx}{cosx - cos^{2}x } tgx}\)
\(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\)
Funkcja jest parzysta
Parzysta: f(x)=f(-x)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { sin(-x)}{cos(-x) - cos^{2}(-x) } tg(-x)}\)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { -sinx}{cosx - cos^{2}x } (-tgx)}\)
f(-x) = \(\displaystyle{ \frac { sinx}{cosx - cos^{2}x } tgx}\)
\(\displaystyle{ f(x)=f(-x)}\)
Funkcja jest parzysta