oblicz wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Adio216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 26 lut 2009, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

oblicz wartości funkcji

Post autor: Adio216 »

zadanie 1
W trójkącie prostokątnym długości krótszej przyprostokątnej jest równa 10, a sinus kąta leżącego naprzeciwko tej przyprostokatnej jest równy \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\). Wyznacz długości pozostałych boków trójkąta

zadanie 2
Dany jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 12 o kącie ostrym 60 stopni. Oblicz wartości funkcji trygometrycznych kąta między przekątną i podstawą trapezu
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

oblicz wartości funkcji

Post autor: Andreas »

zad.1

\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{5}{13}=\frac{10}{c} \\
c=26
\\ \\
a=\sqrt{26^2-10^2}=24}\)
Chopin222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 6 razy

oblicz wartości funkcji

Post autor: Chopin222 »

\(\displaystyle{ \cos 60 = \frac{1}{2}}\) , więc \(\displaystyle{ h=4}\)

tworzy nam sie wtedy trójkąt o bokach równych

\(\displaystyle{ h=4, a= 10, c=\sqrt{116}}\)


więc \(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{ \sqrt{116} }{10}}\)

itd.
ODPOWIEDZ