Wyprowadź wzory.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SL1XZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyprowadź wzory.

Post autor: SL1XZ »

Witam serdecznie!
Mam pracę domową, a mianowicie mam wyprowadzić wzory:

\(\displaystyle{ ctg3 \alpha}\)

\(\displaystyle{ sin4 \alpha}\)

\(\displaystyle{ tg6 \alpha}\)

\(\displaystyle{ tg3 \alpha}\)

Gdyby ktokolwiek mógłby te zadanie zrobić byłbym ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, o 19:51 przez SL1XZ, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyprowadź wzory.

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ tg3 \alpha=\tg(\alpha+2\alpha)=...}\)
ze wzoru na tangens sumy, a później tangens podwojonego kąta.

reszte podobnie.
SL1XZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 sty 2009, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyprowadź wzory.

Post autor: SL1XZ »

Według mnie \(\displaystyle{ tg3 \alpha}\) trzeba wyliczyć z \(\displaystyle{ \frac{sin3 \alpha }{cos3 \alpha }}\)-- 29 mar 2010, o 18:54 --Gdyby ktoś mógł bardziej rozpisać te zadanie .. ;d
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wyprowadź wzory.

Post autor: tometomek91 »

też można, jak kto woli
ODPOWIEDZ