refrakcja a trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaha.dr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 cze 2009, o 14:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

refrakcja a trygonometria

Post autor: kaha.dr »

Witam,

proszę o pomoc w takim zadaniu:

Przyjmujac kat refrakcji \(\displaystyle{ R=Ktg(z)}\) udowodnij, ze na skutek
refrakcji Słonce widoczne jest w postaci elipsy o spłaszczeniu
\(\displaystyle{ f= \frac{Ksec^{2}(z)}{1-K}, f= \frac{a-b}{a}}\)

gdzie z jest odległoscia zenitalna srodka tarczy Słonca oraz a, b
oznaczaja półosie elipsy, a > b.

Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ