Rozwiąż równanie:
1.) \(\displaystyle{ an x + cot x = 4sin 2x
2.) \(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)^2 + \tan x = 2 \sin^2 x}\)
3.) \(\displaystyle{ \cot x + \frac{\sin x}{1 + \cos x} = 2}\)}\)
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 17 lip 2009, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 28 mar 2010, o 20:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- square1
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubliniec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozwiąż równanie
3) Zamień \(\displaystyle{ ctgx}\) na \(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx}}\), połącz obydwa ułamki po lewej stronie i spróbuj dalej samemu rozwiązać jeśli będą problemy pisz
2) Przenieś \(\displaystyle{ tgx}\) na prawą stronę, zamień go na ułamek i połącz z \(\displaystyle{ 2sin^{2}x}\), następnie całość z powrotem na lewą i powinieneś coś już zobaczyć jak nie widzisz to też pisz
1) jeszcze nie wiem
2) Przenieś \(\displaystyle{ tgx}\) na prawą stronę, zamień go na ułamek i połącz z \(\displaystyle{ 2sin^{2}x}\), następnie całość z powrotem na lewą i powinieneś coś już zobaczyć jak nie widzisz to też pisz
1) jeszcze nie wiem
Rozwiąż równanie
1.
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} + \frac{cosx}{sinx} = 8sinxcosx}\)
mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x + cos^2x = 8sin^2xcos^2x\\
1 = 2sin^22x\\
sin2x = \frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} + \frac{cosx}{sinx} = 8sinxcosx}\)
mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x + cos^2x = 8sin^2xcos^2x\\
1 = 2sin^22x\\
sin2x = \frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)