sin(cos1)-jak rozumieć taki zapis?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Nixur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

sin(cos1)-jak rozumieć taki zapis?

Post autor: Nixur »

\(\displaystyle{ \sin(\cos 1)}\)- o co chodzi. ??:

Sinus kąta "cos1" jeśli coś takiego istnieje?
\(\displaystyle{ \sin(\cos 1)\approx\sin(\cos 57^{\circ})}\)
i co dalej?, przecież nie \(\displaystyle{ \sin 57^{\circ}}\). Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się
\(\displaystyle{ \sin(\cos 57^{\circ})\approx \sin(0,545)\approx \sin(\frac{180^{\circ}\cdot 0,545}{\pi})\approx \sin 31,23^{\circ}\approx 0,515}\) jednak nie jestem pewny czy o to chodzi

drugą możliwością jest sinus razy cos1, ale czy może istnieć funkcja bez miary kątowej, ani łukowej?, a może sin=sin1 , a jedynki tak jak przy mnożeniu razy jeden nie trzeba pisać [bardzo wątpliwe (to nie jest mnożenie), przecież pisze cos1, a nie cos]?

trzecim rozwiązaniem może być pomyłka autora, albo jeszcze co innego.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2006, o 21:49 przez Nixur, łącznie zmieniany 3 razy.
mikesz14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 gru 2005, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

sin(cos1)-jak rozumieć taki zapis?

Post autor: mikesz14 »

cos1- cosinus kata rownego 1rad (porownaj pi radianów)

sin(cos1) -sinus kata rownego cos1 rad

wg excela wynosi 0,514395259
Awatar użytkownika
Nixur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

sin(cos1)-jak rozumieć taki zapis?

Post autor: Nixur »

Jednak miałem rację dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ