Witam.
Nie za bardzo wiem, jak mam rozwiązać dwa zadania - dam po 2 przykłady, resztę zrobię sam, gdy poznam metodę:
\(\displaystyle{ a) \\ sin(\alpha+ \beta)sin(\alpha-\beta)=sin^{2}\alpha- sin^{2}\beta \\b)\\ cos\alphacos(\alpha+\beta) + sin\alphasin(\alpha+\beta)=cos\beta}\)
\(\displaystyle{ a) \\ 2(cos\alpha-cos\beta)^{2} + (sin\alpha- sin\beta)^{2}=4sin^{2} \frac{\alpha-\beta}{2} \\ b)\\
2(1+cos\alpha) - sin^{2}\alpha=4cos^{4} \frac{\alpha}{2}}\)
Dziękuję i pozdrawiam.
-- 28 marca 2010, 12:02 --
A tak zapomniałem dodać:
pierwsze dwa przykłady - Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości
dwa ostatnie - wykaż, że-- 28 marca 2010, 12:10 --Dobra, b z pierwszego wymodzilem i wyszło mi, że to prawda.