Niech p(x) oznacza pole trójkąta
Niech p(x) oznacza pole trójkąta
Niech p(x) oznacza pole trójkąta o wierzchołkach w punktach \(\displaystyle{ (0,-2), (4,-2) i (x, sin x)}\), gdzie x należy do R. Wyznacz wzór funkcji p.
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
Niech p(x) oznacza pole trójkąta
Wzór na pole trójkąta
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{1}{2}ah}\)
Po zaznaczeniu dwóch pierwszych punktów i narysowaniu sinusoidy w układzie współrzędnych, dwa pierwsze punkty przyjmujemy jako końce odcinka podstawy trójkąta, stąd:
\(\displaystyle{ a = 0 + 4 = 4 \Leftrightarrow P_{t} = 2h}\)
Wysokość trójkąta w tym przypadku to będzie wartość funkcji \(\displaystyle{ sinx}\) w przedziale \(\displaystyle{ x \in <0;4>}\) + odległość podstawy od osi OX, czyli w naszym przypadku 2.
Podstawiając to do naszego wzoru mamy:
\(\displaystyle{ p(x) = 2(sinx + 2) = 2sinx + 4}\)
\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{1}{2}ah}\)
Po zaznaczeniu dwóch pierwszych punktów i narysowaniu sinusoidy w układzie współrzędnych, dwa pierwsze punkty przyjmujemy jako końce odcinka podstawy trójkąta, stąd:
\(\displaystyle{ a = 0 + 4 = 4 \Leftrightarrow P_{t} = 2h}\)
Wysokość trójkąta w tym przypadku to będzie wartość funkcji \(\displaystyle{ sinx}\) w przedziale \(\displaystyle{ x \in <0;4>}\) + odległość podstawy od osi OX, czyli w naszym przypadku 2.
Podstawiając to do naszego wzoru mamy:
\(\displaystyle{ p(x) = 2(sinx + 2) = 2sinx + 4}\)
Niech p(x) oznacza pole trójkąta
no tak... wtedy wysokością będzie sinx...
a te "+2" ? po co to dodawać?
a te "+2" ? po co to dodawać?
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
Niech p(x) oznacza pole trójkąta
Zauważ, że funkcja \(\displaystyle{ sinx}\) przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ <-1;1>}\), a podstawa leży na wartościach funkcji \(\displaystyle{ y=-2}\), tak więc sinusoida nie "styka" się z podstawą.
Niech p(x) oznacza pole trójkąta
a co jeśli wierzchołek okreslony ( x , sinx ) bedzie spoza przedziału <0,4> ?? przecież w zadaniu jest napisane, że x należy do Rzeczywistych nie <0,4>