\(\displaystyle{ f(x) = cos(3x+\frac{1}{6}\pi) + sin3x}\)
Jak to ruszyć?
Wyznacz zbiór wartości funkcji
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Obie funkcje osiągają wartości od -1 do 1, czyli zbiorem wartości ich sumy będzie <-2,2>
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Nieprawda. Rozważ łatwiejszy przykład - \(\displaystyle{ f(x) = \sin(x)^2 + \cos^2(x)}\). Obie z funkcji będących składnikami przyjmują wartości od zera do jednego, ale z tego wcale nie wynika, że \(\displaystyle{ f(x)}\) przyjmuje wartości od zera do dwóch...rozwiazywanie pisze:Obie funkcje osiągają wartości od -1 do 1, czyli zbiorem wartości ich sumy będzie <-2,2>
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = cos(3x+\frac{1}{6}\pi) + sin3x=cos3xcos\frac{\pi}{6}-sin3xsin\frac{\pi}{6}+sin3x=cos3x \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}-sin3x \cdot \frac{1}{2}+sin3x=cos3x \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}+sin3x \cdot \frac{1}{2}=cos3xcos\frac{\pi}{6}+sin3xsin\frac{\pi}{6}=cos(3x-\frac{\pi}{6})}\)
- rozwiazywanie
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: cała Polska
- Pomógł: 34 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeśli to możliwe bardzo proszę usunąć mojego posta