Witam mógłby ktos mi pomoc z tymi przykładami?
wyznacz zbior wartosci funkcji :
\(\displaystyle{ y= \sin^2 x + 4\sin x +12}\)
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 2\sin^3 x- 3\sin x\cos x = 0}\)
dzieki
tam jest sinus kwadrat x i 2sinus do trzeciej x , sory ale nie potarfie tego zapisac
wyznacz zbior wartosci funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
wyznacz zbior wartosci funkcji
Ostatnio zmieniony 27 mar 2010, o 11:36 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
wyznacz zbior wartosci funkcji
W pierwszym:
\(\displaystyle{ t = \sin x \wedge t \in \left<-1; 1\right>}\)
I dalej tak, jak funkcję kwadratową.
W drugim:
\(\displaystyle{ 2\sin^3 x- 3\sin x\cos x = 0\\
\sin x (2 \sin^2 x - 3\cos x) = 0\\
\sin x = 0 \vee 2 \sin^2 x - 3\cos x = 0\\
\sin x = 0 \vee 2(1 - \cos^2 x) - 3\cos x = 0}\)
Dalej sobie powinieneś poradzić.
\(\displaystyle{ t = \sin x \wedge t \in \left<-1; 1\right>}\)
I dalej tak, jak funkcję kwadratową.
W drugim:
\(\displaystyle{ 2\sin^3 x- 3\sin x\cos x = 0\\
\sin x (2 \sin^2 x - 3\cos x) = 0\\
\sin x = 0 \vee 2 \sin^2 x - 3\cos x = 0\\
\sin x = 0 \vee 2(1 - \cos^2 x) - 3\cos x = 0}\)
Dalej sobie powinieneś poradzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 11:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
wyznacz zbior wartosci funkcji
pierwsze tak rozpsialem. Tylko ze t1 i t2 wychodzi 2 i 6. I co dalej z tym zrobic to nie mam pojecia. Odpowiedz to <7,15>
Jesli chodzi o drugie to dzieki
Jesli chodzi o drugie to dzieki
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
wyznacz zbior wartosci funkcji
Nie interesują Cię pierwiastki. Interesuje Cię położenie wierzchołka oraz wartości na krańcach przedziałów. Jeżeli wierzchołek wypada poza przedziałami to minimum i maksimum osiągane są na krańcach, jeżeli nie - to jedno z nich (minimum albo maksimum) właśnie w wierzchołku.