jedno równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pupiziel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

jedno równanie

Post autor: pupiziel »

Jak rozwiązać to równanie ale metodą pisemną a nie graficzną?

\(\displaystyle{ sin3 \times = sin \left( \times + \frac{ \pi }{4} \right)}\)-- 25 mar 2010, o 19:50 --jak nie macie czasu to prosiłbym chociaż o wskazówkę...
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

jedno równanie

Post autor: rodzyn7773 »

Chyba tak:
\(\displaystyle{ sin3 \times = sin \left( \times + \frac{ \pi }{4} \right) \\ 3x=x+\frac{ \pi }{4} +2k \pi \vee x=[\pi-(x+\frac{ \pi }{4})]+2k \pi \ \ \ k \in C}\)
pupiziel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

jedno równanie

Post autor: pupiziel »

dzięki, myślałem że nie można dzielić przez sinx
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

jedno równanie

Post autor: rodzyn7773 »

To nie dzielenie tylko przyrównanie argumentów.
pupiziel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

jedno równanie

Post autor: pupiziel »

a to np:

\(\displaystyle{ cos \left( 2x - \frac{ \pi }{6} \right) - cos \left(x + \frac{ \pi }{6} \right) = 0}\)

jeszcze to jakbyś mógł mi pokazać i już Ci nie zawracam gitary
ODPOWIEDZ