rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
Witam,
Mam oto małe zadanko:
Rozwiązać równanie
sin2x + sinx - cosx= 1/2
Następnie podać rozwiązania do przedziału [-Π, Π]
Proszę o pomoc w rozw. tego zadania.
Dziękuję.
Zadanie przeniosłam do odpowiedniego działu,gaga.
Mam oto małe zadanko:
Rozwiązać równanie
sin2x + sinx - cosx= 1/2
Następnie podać rozwiązania do przedziału [-Π, Π]
Proszę o pomoc w rozw. tego zadania.
Dziękuję.
Zadanie przeniosłam do odpowiedniego działu,gaga.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2006, o 18:39 przez goldenka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
Aby zachować jedność kąta możesz posłużyć się wzorami:
\(\displaystyle{ sinx=\frac{{\pm}tgx}{\sqrt{1+tg^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{{\pm}1}{\sqrt{1+tg^{2}x}}\)
pamiętaj przy tym, że \(\displaystyle{ sin2x=sinxcosx}\) a plus lub minus zależy oczywiście od określonego przedziału.
\(\displaystyle{ sinx=\frac{{\pm}tgx}{\sqrt{1+tg^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{{\pm}1}{\sqrt{1+tg^{2}x}}\)
pamiętaj przy tym, że \(\displaystyle{ sin2x=sinxcosx}\) a plus lub minus zależy oczywiście od określonego przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
Czy mogłabym prosić jeszcze o wyprowadzenie tych pierwszych dwóch wzorów, gdyż niestety pierwszy raz się z nimi spotykam, a nie chciałabym ich załączać do pracy "z kosmosu"
Dziękuję
Dziękuję
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
oczywiscie, albo baw sie tak: sinx =a, cosx=b, i masz ukłąd
\(\displaystyle{ 2ab + a - b= 1/2 \\
a^2+b^2=1}\)
\(\displaystyle{ 2ab + a - b= 1/2 \\
a^2+b^2=1}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
Niech \(\displaystyle{ tgx=m}\)
wtedy
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}=\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}cos^{2}x=sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ m^{2}cos^{2}x=1-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+m^{2}cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}{\cdot}(1+m^{2})=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x=\frac{1}{1+m^{2}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{{\pm}1}{\sqrt{1+m^{2}}}\)
no a z sinusem podobnie
wtedy
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ m=\frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}=\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ m^{2}cos^{2}x=sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ m^{2}cos^{2}x=1-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+m^{2}cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}{\cdot}(1+m^{2})=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x=\frac{1}{1+m^{2}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{{\pm}1}{\sqrt{1+m^{2}}}\)
no a z sinusem podobnie
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
Witam ponownie...
Czy mógłby mi ktoś doprowadzić do końca, bo niestety moje próby spełzły na niczym... Sposobem pana Mola_książkowego wychodzi wielomian który nie posiada pierwiastków wymiernych i ciężko je znaleźć... Tym drugim sposobem również nie mogę sobie poradzić.
Dziękuję z góry za pomoc
Czy mógłby mi ktoś doprowadzić do końca, bo niestety moje próby spełzły na niczym... Sposobem pana Mola_książkowego wychodzi wielomian który nie posiada pierwiastków wymiernych i ciężko je znaleźć... Tym drugim sposobem również nie mogę sobie poradzić.
Dziękuję z góry za pomoc
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
rozwiązać równanie 2sin2x+2sinx-2cosx=1
najlepiej zrób tak:
\(\displaystyle{ sinx-cosx=1/2 - sin2x}\), po podniesieniu do kwadratu i redukcji:
\(\displaystyle{ (sin2x)^2=3/4}\) i dalej juz z gorki...
\(\displaystyle{ sinx-cosx=1/2 - sin2x}\), po podniesieniu do kwadratu i redukcji:
\(\displaystyle{ (sin2x)^2=3/4}\) i dalej juz z gorki...