liczby spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
liczby spełniające równanie
Ile liczb \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,2\pi \right\rangle}\) spełnia równanie \(\displaystyle{ \sin 2010x=\cos 1005x}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
liczby spełniające równanie
\(\displaystyle{ \sin 2010x=\cos 1005x\\
x \in \langle 0,2\pi \rangle\\
1005x=\alpha\\
\alpha \in \langle 0; 2010\pi \rangle\\
\sin 2\alpha=\cos \alpha\\
2\sin \alph\arccos \alpha-\cos \alpha=0\\
\cos \alpha(2\sin \alpha-1)=0\\
\cos \alpha=0 \vee \sin \alpha=\frac{1}{2}\\
1005x=\frac{\pi}{2} \vee 1005x=\frac{3\pi}{2} \vee 1005x=\frac{\pi}{6} \vee 1005x=\frac{5\pi}{6}}\)
Zatem takich liczb jest 4.
x \in \langle 0,2\pi \rangle\\
1005x=\alpha\\
\alpha \in \langle 0; 2010\pi \rangle\\
\sin 2\alpha=\cos \alpha\\
2\sin \alph\arccos \alpha-\cos \alpha=0\\
\cos \alpha(2\sin \alpha-1)=0\\
\cos \alpha=0 \vee \sin \alpha=\frac{1}{2}\\
1005x=\frac{\pi}{2} \vee 1005x=\frac{3\pi}{2} \vee 1005x=\frac{\pi}{6} \vee 1005x=\frac{5\pi}{6}}\)
Zatem takich liczb jest 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
liczby spełniające równanie
Jakoś mało - przecież okres jest ,,ściśnięty".tometomek91 pisze: Zatem takich liczb jest 4.
[edit] Jeśli dobrze pamiętam to było ich 4020.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
liczby spełniające równanie
piasek101 mam jedną prośbę do Ciebie nie umieszczaj swoich postów pod moimi problemami matematycznymi. twoja pomoc jest do niczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
liczby spełniające równanie
Załatwione - masz mnie z głowy.tomi140 pisze:piasek101 mam jedną prośbę do Ciebie nie umieszczaj swoich postów pod moimi problemami matematycznymi. twoja pomoc jest do niczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
liczby spełniające równanie
Tyle to i ja wiem, ale bardziej chodzi mi tutaj o koniec rozwiązania podanego przez tometomek91
\(\displaystyle{ 1005x = \frac{ \pi }{2}}\) ...-- 2 kwi 2012, o 22:51 --Żadnego pomysłu?
\(\displaystyle{ 1005x = \frac{ \pi }{2}}\) ...-- 2 kwi 2012, o 22:51 --Żadnego pomysłu?