Udowowdnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mehow90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 lut 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy

Udowowdnij tożsamość

Post autor: Mehow90 »

Udowodnij tożsamość:

\(\displaystyle{ \frac{1-sin2x}{cos2x}= \frac{1-tgx}{1+tgx}}\)

dla \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4}+k \cdot \frac{ \pi }{4}}\) i \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2}+k \cdot \pi}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Udowowdnij tożsamość

Post autor: piasek101 »

Na lewej rozpisz funkcje podwojonych kątów; jedynka trygonometryczna w liczniku; wzory skróconego mnożenia; skrócić przez kosinus ...
ODPOWIEDZ