Wartości sin ,cos ,tg,ctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
inka_pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 sty 2010, o 23:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Wartości sin ,cos ,tg,ctg

Post autor: inka_pl »

\(\displaystyle{ 2(tg 30^\circ- \sin 45^\circ)*(\cos 45^\circ-ctg 60^\circ)}\)

Jak to zrobić poprawnie ?Nie wychodzi mi tak jak w odpowiedzi:\(\displaystyle{ -7+4\sqrt{6}}\)
Mogłabym prosić o zapis krok po kroku,gdzies popełniam błąd

podobnie w przykładzie
\(\displaystyle{ 18*sin30^\circ* \tg30^\circ):(\cos 30^\circ*tg 60^\circ)}\) wychodzi mi wynik \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)


z góry dzięki za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wartości sin ,cos ,tg,ctg

Post autor: piasek101 »

Tak jak ,,tam" :
1. Pokaż jak liczysz - też mam inaczej.

2. Mam tak jak Ty.
ODPOWIEDZ