Wyznacz zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: saviol7 »

f(x) = \(\displaystyle{ 4 \ sinx^{2} x}\) - \(\displaystyle{ 4 \sin x + 5}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: rodzyn7773 »

Zakładam, że funkcja wygląda tak:
\(\displaystyle{ f(x) = 4 \ sin^{2}x - 4 \sin x + 5}\)
Podstawiasz:
\(\displaystyle{ sin x=t \wedge t \in <-1,1>}\)
Otrzymujesz funkcję:
\(\displaystyle{ f(t)=4t^2-4t+5}\)
Określasz jej zbiór wartości dla \(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: saviol7 »

Zacząłem identycznie tylko zapomniałem o tym że t \(\displaystyle{ \in <-1,1>}\)-- 24 mar 2010, o 18:09 --Delta < 0 i a > 0 czyli \(\displaystyle{ t \in R}\) no i nie wiem jak dalej określić Zw ; /
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: rodzyn7773 »

Znajdujesz wierzchołek paraboli. Jeżeli mieści się on w przedziale <-1,1> to funkcja przyjmuje najmniejszą wartość:
\(\displaystyle{ f(x_w)}\)
Później szukasz największej wartości funkcji w przedziale <-1,1>. W tym celu liczysz
\(\displaystyle{ f(-1) \\ f(1)}\)
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: saviol7 »

\(\displaystyle{ X_{w} = \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ f(-1) = 13 f(1) = 5}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: rodzyn7773 »

jeszcze wyznacz f(x_w)
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: saviol7 »

no \(\displaystyle{ f( \frac{1}{2} ) = 4}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: rodzyn7773 »

No i już możesz wyznaczyć zbiór wartości.
saviol7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 4 sty 2010, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: saviol7 »

\(\displaystyle{ y \in (4,13)}\) ?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: rodzyn7773 »

tak
ODPOWIEDZ