tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
basia183
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 mar 2010, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów

tożsamości trygonometryczne

Post autor: basia183 »

Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \tg(30+\frac{B}{2})\cdot \tg( 30-\frac{B}{2})=\frac{2\cos B-1}{2\cos B+1}}\)
oczywiście te 30 w nawiasie to jest kąt, bardzo proszę o pomoc, bo mam dość dużo takich przykładów, a nie wiem jak się do tego zabrać:(
Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, o 20:23 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie używaj Caps Locka.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

tożsamości trygonometryczne

Post autor: blost »

znajdz najpierw wzor na sume i roznice tangensow
ODPOWIEDZ