Wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: kovac »

\(\displaystyle{ (cos52$^{\circ}$- cos38$^{\circ}$) ^{2} + 2sin 38$^{\circ}$ \cdot sin52$^{\circ}$ + 2cos60$^{\circ}$}\)

Prosiłbym o rozpisanie, bo nie wiem jak pozbyć się nawiasu.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: rodzyn7773 »

Podnieś wyrażenie w nawiasie do kwadratu. Otrzymasz tam jedynkę trygonometryczną itd.
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: kovac »

To co z nawiasu powstanie -1 ? A dalej co mam robić bo mi nie wychodzi.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ (cos52$^{\circ}$- cos38$^{\circ}$) ^{2} + 2sin 38$^{\circ}$ \cdot sin52$^{\circ}$ + 2cos60$^{\circ}$= \\ =1-2cos52^{\circ}*cos38^{\circ}+ 2sin 38$^{\circ}$ \cdot sin52$^{\circ}$ + 2cos60$^{\circ}$}\)
Powinieneś coś zauważyć.
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: kovac »

zauważam tylko, że \(\displaystyle{ cos60= \frac{1}{2}}\). I jeszcze nie mogę pozbyć się dwójek.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ cos52=cos(90-38)=sin38 \\ cos38=cos(90-52)=sin52}\)
kovac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 13 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: kovac »

rodzyn7773 pisze:\(\displaystyle{ (cos52$^{\circ}$- cos38$^{\circ}$) ^{2} + 2sin 38$^{\circ}$ \cdot sin52$^{\circ}$ + 2cos60$^{\circ}$= \\ =1-2cos52^{\circ}*cos38^{\circ}+ 2sin 38$^{\circ}$ \cdot sin52$^{\circ}$ + 2cos60$^{\circ}$}\)
Powinieneś coś zauważyć.
To teraz wychodzi, tylko wytłumacz jak rozpisałeś ten nawias.-- 23 mar 2010, o 18:31 --Chyba w tym przypadku nie można zastosować wzorów skróconego mnożenia ?
To jak się wylicz takie nawiasy?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wzory redukcyjne

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ (cos52-cos38)^2=cos^252+cos^238-2cos52*cos38= \\ =sin^238+cos^238-2cos52*cos38=1-2cos52*cos38}\)
ODPOWIEDZ