równanie trygonometryczne wyglada na łatwe

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ejtysopel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 9 sty 2009, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 1 raz

równanie trygonometryczne wyglada na łatwe

Post autor: ejtysopel »

\(\displaystyle{ sin(\sqrt{x})=0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x}=k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=k^{2}\pi^{2}}\)
czy tak to można rozwiązać ?? i jeszcze jedno
\(\displaystyle{ cos(\frac{1}{x})=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=(\frac{\pi}{2}+k\pi)^{-1}}\) czy to tak mozna ?? bo cos dzinie wygląda
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

równanie trygonometryczne wyglada na łatwe

Post autor: rozwiazywanie »

Powinno być dobrze, ale zapisz jeszcze co to jest to k, czyli dowolna liczba całkowita.
ODPOWIEDZ