W trójkącie sferycznym ABC połowa długości jego obwodu s=1,409644259 rad. Bok b=1,17082504 rad, a kąt A=1,1280652 rad. Wykorzystując tylko jeden (!) ze wzorów Borda dla kątów obliczyć długości pozostałych boków.
Próbowałam coś robić z tym zadaniem, ale do niczego konstruktywnego nie doszłam. Trochę brakuje mi danych...
Korzystałam z jednego ze wzorów Borda:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{A}{2} = \frac{sin(s-b)sin(s-c)}{sin(b)sin(c)}}\)
i twierdzenia cosinusów dla boków:
\(\displaystyle{ cos(a)=cos(b)cos(c)+sin(b)sin(c)cos(A)}\)
Może coś jeszcze pominęłam?
trójkąt sferyczny, policzyć boki
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 15:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: /home/olka
- Podziękował: 2 razy