Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
skate02000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 25 lut 2009, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: skate02000 »

\(\displaystyle{ \frac{1+\tg ^{2}(45 ^{\circ}+ \alpha) }{\tg ^{2}(45 ^{\circ}+ \alpha) -1}= \frac{1}{\sin2 \alpha }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Udowodnij tożsamość trygonometryczną

Post autor: piasek101 »

Zacznij od rozpisania lewej - tangens sumy; potem już tylko przekształcenia algebraiczne; na koniec rozpisanie tangensa jako ilorazu odpowiednich funkcji.
ODPOWIEDZ