Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{(ctg ^{2}x-tg ^{2}x) \cdot sin ^{2} 2x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }}\)
Przyznam, że nawet nie wiem od czego tutaj zacząć.
Proszę o możliwie jak najdokładniejsze wytłumaczenie; będę wdzięczny
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
\(\displaystyle{ D_{f} x \in \mathbb{R}- \{k \pi; \frac{\pi}{4}+k \pi; \frac{3\pi}{4}+k \pi \}\\
f(x)= \frac{(ctg ^{2}x-tg ^{2}x) \cdot sin ^{2} 2x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }= \frac{\left(\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}-\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x} \right) \cdot 4sin^{2}xcos^{2}x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }= \frac{ \frac{cos^{4}x-sin^{4}x}{sin^{2}xcos^{2}x} \cdot 4sin^{2}xcos^{2}x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }=\frac{cos^{4}x-sin^{4}x}{cos2x \cdot sin ^{2}x }=\frac{(cos^{2}x-sin^{2}x)(cos^{2}x+sin^{2}x)}{(cos^{2}x-sin^{2}x)sin^{2}x}=\frac{1}{sin^{2}x}\\
f_{min} \Leftrightarrow g_{max}; \ \ g(x)=sin^{2}x}\)
f(x)= \frac{(ctg ^{2}x-tg ^{2}x) \cdot sin ^{2} 2x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }= \frac{\left(\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}-\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x} \right) \cdot 4sin^{2}xcos^{2}x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }= \frac{ \frac{cos^{4}x-sin^{4}x}{sin^{2}xcos^{2}x} \cdot 4sin^{2}xcos^{2}x }{4cos2x \cdot sin ^{2}x }=\frac{cos^{4}x-sin^{4}x}{cos2x \cdot sin ^{2}x }=\frac{(cos^{2}x-sin^{2}x)(cos^{2}x+sin^{2}x)}{(cos^{2}x-sin^{2}x)sin^{2}x}=\frac{1}{sin^{2}x}\\
f_{min} \Leftrightarrow g_{max}; \ \ g(x)=sin^{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Jak zamieniłeś:
\(\displaystyle{ sin ^{2}2x}\) = \(\displaystyle{ 4sin ^{2}xcos ^{2}x}\) ?
\(\displaystyle{ sin ^{2}2x}\) = \(\displaystyle{ 4sin ^{2}xcos ^{2}x}\) ?