cos sin i funkcja kwadratowa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

cos sin i funkcja kwadratowa

Post autor: mycha-mycha1 »

rozwiąż równanie \(\displaystyle{ sin2x = 2 cosx}\)
znajdź wszystkie rozwiązania tego równania spełniające warunek
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x-32 <0}\)

rozwiązaniem funkcji kwadratowej jest przedział \(\displaystyle{ x \in (-4;8)}\)
co do \(\displaystyle{ sin2x = 2 cosx}\) próbowałam tak:

\(\displaystyle{ sin2x-2cosx=0}\)

\(\displaystyle{ 2sinxcosx-2cosx=0}\)

\(\displaystyle{ 2cosx(sinx-1)=0}\)

czy to jest dobrze?
ODPOWIEDZ