\(\displaystyle{ sinx(cosx- \frac{1}{2} )<0}\)
w przedziale \(\displaystyle{ <0,2\pi>}\)
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 8 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ sinx=0}\) dla \(\displaystyle{ x=0 \vee x= \pi \vee x=2 \pi}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} \vee x= \frac{5 \pi }{3}}\)
Zaznaczamy wszystko na osi i z wykresu odczytujemy
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{3} ; \pi ) \cup ( \frac{ 5\pi }{3} ; 2\pi )}\)
\(\displaystyle{ cosx= \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} \vee x= \frac{5 \pi }{3}}\)
Zaznaczamy wszystko na osi i z wykresu odczytujemy
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{3} ; \pi ) \cup ( \frac{ 5\pi }{3} ; 2\pi )}\)