\(\displaystyle{ \begin{cases}R_{A}cos \beta -Pcos \alpha -R_{B}cos\alpha=0 \\ R_{A}sin \beta -Psin \alpha +R_{B}sin\alpha=0\end{cases}}\)
wynik ma wyjść
\(\displaystyle{ R_{A}=P \frac{sin(2\alpha)}{sin(\alpha+\beta)}}\)
\(\displaystyle{ R_{B}=P \frac{sin(\alpha-\beta)}{sin(\alpha+\beta)}}\)
nie wiem jak się za to zabrać, pomóżcie!
układ rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
- Pomógł: 2 razy
układ rownan
podejrzewam ze to \(\displaystyle{ R_{A}}\)= oraz \(\displaystyle{ R _{B}}\)=
na początku to zły wpis
pierwsze równanie pomnóż przez \(\displaystyle{ sin \alpha}\) drugie przez \(\displaystyle{ cos \alpha}\) i dodaj stronami
wykorzystaj wzór na sinus podwojonego kąta i sinus sumy kątów ładnie wychodzi \(\displaystyle{ R _{A}}\)
na początku to zły wpis
pierwsze równanie pomnóż przez \(\displaystyle{ sin \alpha}\) drugie przez \(\displaystyle{ cos \alpha}\) i dodaj stronami
wykorzystaj wzór na sinus podwojonego kąta i sinus sumy kątów ładnie wychodzi \(\displaystyle{ R _{A}}\)