prosta nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
scav3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 21 mar 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 3 razy

prosta nierówność trygonometryczna

Post autor: scav3r »

Witam, mam problem z nierównością która jest banalna tyle że ja nie moge sobie z nią poradzić:

\(\displaystyle{ cos3x< \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ cos = \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ dla \frac{ \pi }{3}}\)

jak to dalej zrobić?

powinno wyjść :\(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{9} + \frac{2k \pi }{3} ; \frac{5 \pi }{9} + \frac{2k \pi }{3} )}\)
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

prosta nierówność trygonometryczna

Post autor: Mortify »

Narysuj i zobacz na wykresie albo \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) zapisz w postaci \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{3}}\)
ODPOWIEDZ