sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedziąc, że \(\displaystyle{ L\in\left(0^\circ;90^\circ\right)}\)
a] \(\displaystyle{ \cos L\frac{\tg L}{\sin L} =1}\)
b] \(\displaystyle{ \sin L + \sin L\cdot \tg^{2} L= \frac{\tg L}{\cos L}}\)
c] \(\displaystyle{ \frac{\sin L +\cos L}{\cos L} = 1+\tg L}\)
d] \(\displaystyle{ \frac{\sin L + \tg L}{\sin L}= 1 + \frac{1}{\cos L}}\)
sprawdź czy podane równości
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 14 mar 2010, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
sprawdź czy podane równości
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 22:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: widzę poprawę - przynajmniej jestem w stanie to poprawić:) dopracuj znajomość LaTeX-a (zapoznaj się z tematem http://matematyka.pl/178502.htm )
Powód: widzę poprawę - przynajmniej jestem w stanie to poprawić:) dopracuj znajomość LaTeX-a (zapoznaj się z tematem http://matematyka.pl/178502.htm )
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 10 lut 2010, o 08:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Pomógł: 1 raz
sprawdź czy podane równości
a) \(\displaystyle{ cosL \frac{tgL}{sinL}=cosL \frac{ \frac{sinL}{cosL} }{sinL} =cosL \frac{sinL}{cosLsinL}=1}\)
b)\(\displaystyle{ sinL+sinLtg^2L=sinL+sinL \frac{sin^2L}{cos^2L}= \frac{sinLcos^2L}{cos^L}+ \frac{sinLsin^2L}{cos^L}= \frac{sinL(sin^2L+cos^2L)}{cos^2L}= \frac{tgL}{cosL}}\)
b)\(\displaystyle{ sinL+sinLtg^2L=sinL+sinL \frac{sin^2L}{cos^2L}= \frac{sinLcos^2L}{cos^L}+ \frac{sinLsin^2L}{cos^L}= \frac{sinL(sin^2L+cos^2L)}{cos^2L}= \frac{tgL}{cosL}}\)