oblicz wartość wyrażenia korzystając ze wzoru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wojtek000345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 sty 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

oblicz wartość wyrażenia korzystając ze wzoru

Post autor: wojtek000345 »

Posługując się wzorem \(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta) = \sin \alpha \cdot \cos \beta + \cos \alpha \cdot \sin \beta}\), oblicz \(\displaystyle{ \sin 75^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 16:30 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
WoytaS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 31 gru 2009, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WG
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia korzystając ze wzoru

Post autor: WoytaS »

\(\displaystyle{ \sin (45 +30) = \sin \ 45 ^{0} \cdot \cos \ 30 ^{0} + \cos \ 45 ^{0} \cdot \sin \ 30 ^{0}}\) za to podstawiasz wartości funkcji trygonometrycznych i liczysz dalej
ODPOWIEDZ