Dana jest funkcja f określona wzorem
\(\displaystyle{ f(x) = \cos 2x + 4 \cos x + 3}\)
a) oblicz \(\displaystyle{ f(\pi)}\)
b) wyznacz zbiór miejsc zerowych funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\)
Rownanie funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 wrz 2009, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszno->Koszalin
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Rownanie funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, o 15:01 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Rownanie funkcji trygonometrycznej
a)\(\displaystyle{ f( \pi)= \cos (2 \cdot \pi)+ 4\cos \pi + 3=...}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= \cos 2x+ 4\cos x + 3=\cos ^2x-\sin ^2x+4\cos x+3=2\cos ^2x+4\cos x+2}\)
Do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ 2\cos ^2x+4\cos x+2=0}\)
Podziel równanie stronami przez 2. Może coś zauważysz.
b) \(\displaystyle{ f(x)= \cos 2x+ 4\cos x + 3=\cos ^2x-\sin ^2x+4\cos x+3=2\cos ^2x+4\cos x+2}\)
Do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ 2\cos ^2x+4\cos x+2=0}\)
Podziel równanie stronami przez 2. Może coś zauważysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 wrz 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 3 razy
Rownanie funkcji trygonometrycznej
Dlaczego do rozwiązania jest takie równanie? Czemu liczymy dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) funkcja wynosi \(\displaystyle{ 0}\), skoro mamy podać zbiór wartości?rodzyn7773 pisze: Do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ 2\cos ^2x+4\cos x+2=0}\)
.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy