kąty ostre

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

kąty ostre

Post autor: marian758 »

wiedząc że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są kątami ostrymi oraz \(\displaystyle{ sina= \frac{1}{ \sqrt{10} }}\) oraz \(\displaystyle{ tgb= \frac{4}{3}}\) wykaż, że \(\displaystyle{ 2a + b = \frac{pi}{2}}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

kąty ostre

Post autor: rodzyn7773 »

Zbadaj np. wartość:
\(\displaystyle{ sin(2a+b)}\)
ODPOWIEDZ