sis(arcsinx+arccosy)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ne01989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 mar 2010, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sis(arcsinx+arccosy)

Post autor: ne01989 »

witam
chciałem zapytać czy moja analiza dość prostego działania jest poprawna jeśli nie proszę o wskazanie błędu

\(\displaystyle{ sin(arcsin \frac{1}{2}+arccos\frac{ \sqrt{3}}{2}) = sin(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \sqrt{1- (\frac{ \sqrt{3} }{2})^{2}})=sin(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \sqrt{1- \frac{3}{4}} )= sin(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \sqrt{ \frac{1}{4}})=sin(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \frac{1}{2})= sin(arcsin \frac{1}{2})+sin(arcsin \frac{1}{2})= \frac{1}{2}+ \frac{1}{2} =1}\)

korzystałem tu ze wzorów:
\(\displaystyle{ arccosx=arcsin \sqrt{1- x^{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin(arcsinx)=x}\)

uprzejmie proszę o skorygowanie mojego błędu jeśli takowy jest.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

sis(arcsinx+arccosy)

Post autor: steal »

Byłoby zbyt pięknie, żeby poniższe przejście było prawdziwe:
ne01989 pisze:\(\displaystyle{ sin(arcsin \frac{1}{2}+arcsin \frac{1}{2})= sin(arcsin \frac{1}{2})+sin(arcsin \frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ \sin(a+b) \not= \sin(a)+\sin(b)}\)
ODPOWIEDZ