Witam mam problem z zadaniem
1.Mając dane sin\(\displaystyle{ \alpha}\)=-\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy (270,360).Oblicz pozostałe f.trygonometryczne.
Prosze o pomoc w tym zadaniu
F.trygonometryczne-obliczanie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
F.trygonometryczne-obliczanie
Cosinus liczysz z jedynki trygonometrycznej.
Mając sin i cos liczysz tg i ctg z zależności \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}, ctgx= \frac{1}{tgx}}\).
Nie zapomnij, że x należy do IV ćwiartki, więc tylko cos będzie dodatni, a reszta ujemna.
Mając sin i cos liczysz tg i ctg z zależności \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}, ctgx= \frac{1}{tgx}}\).
Nie zapomnij, że x należy do IV ćwiartki, więc tylko cos będzie dodatni, a reszta ujemna.