\(\displaystyle{ \frac{cos\frac{13 \pi }{6} \cdot sin\frac{4\pi}{3} + tg\frac{7\pi}{4} \cdot cos\frac{5\pi}{3}}{ctg\frac{5 \pi }{6} \cdot sin\frac{2\pi}{3} - tg\frac{7\pi}{3} \cdot cos\frac{5\pi}{2}}}\)
Siemanko mam problem z tym przykładem powinno wyjsć \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) a wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) z góry dzięki za zainteresowanie się tym przykładem i proszę o pomocw jego rozwiązaniu
wzory redukcyjne
wzory redukcyjne
a nie łatwiej by było gdybyś sam to rozwiazał i sprawdzil czy taki wynik wychodzi bo troche do wklepywania jest.
wzory redukcyjne
Napisałem żebyś sam na kartce sprawdził czy Ci wychodzi 5/6 jeśli tak to wtedy wklepie a jak Ci wyjdzie 1/3 to znaczy że jest błąd w odpowiedziach ;p-- 21 mar 2010, o 15:22 --Ja to robię tak
\(\displaystyle{ \frac{cos(2\pi -\frac{\pi}{6}) \cdot sin(\pi-\frac{\pi}{3})-tg(2\pi-\frac{\pi}{4}) \cdot cos(2\pi+\frac{2\pi}{3})}{ctg(\pi -\frac{\pi}{6}) \cdot sin(\pi-\frac{\pi}{3})-tg(2\pi+\frac{\pi}{3}) \cdot cos(2\pi+\frac{\pi}{2})}}\)
i z tego dzisiaj jak robiłem wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić czy ten rozkład jest dobrze??
\(\displaystyle{ \frac{cos(2\pi -\frac{\pi}{6}) \cdot sin(\pi-\frac{\pi}{3})-tg(2\pi-\frac{\pi}{4}) \cdot cos(2\pi+\frac{2\pi}{3})}{ctg(\pi -\frac{\pi}{6}) \cdot sin(\pi-\frac{\pi}{3})-tg(2\pi+\frac{\pi}{3}) \cdot cos(2\pi+\frac{\pi}{2})}}\)
i z tego dzisiaj jak robiłem wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{-2}{3}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić czy ten rozkład jest dobrze??
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
wzory redukcyjne
w odp jest dobrze...to to bym tak rozpisał...
\(\displaystyle{ \frac{cos\frac{ \pi }{6} \cdot (-sin\frac{\pi}{3}) + (-tg\frac{\pi}{4}) \cdot cos\frac{\pi}{3}}{(-ctg\frac{\pi }{6} )\cdot sin\frac{\pi}{3} - tg\frac{\pi}{3} \cdot cos\frac{\pi}{2}}= \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos\frac{ \pi }{6} \cdot (-sin\frac{\pi}{3}) + (-tg\frac{\pi}{4}) \cdot cos\frac{\pi}{3}}{(-ctg\frac{\pi }{6} )\cdot sin\frac{\pi}{3} - tg\frac{\pi}{3} \cdot cos\frac{\pi}{2}}= \frac{5}{6}}\)