Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ cos75 ^{o} \cdot cos345 ^{o} -sin255 ^{o} \cdot sin15 ^{o}}\)
Oblicz wartość wyrażenia
- elvisomadzia
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 437
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Zamość
- Pomógł: 129 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ cos75 ^{o} \cdot cos345 ^{o} -sin255 ^{o} \cdot sin15 ^{o}=\\
sin(90^{o}-75 ^{o}) \cdot cos(360^{o} - 345 ^{o})-sin(180^{o}+75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o} -(-sin 75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}+cos(90^{o}-75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}+cos 15^{o}\cdot sin15 ^{o}=\\
2sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}=sin30^{o}=0,5\\}\)
sin(90^{o}-75 ^{o}) \cdot cos(360^{o} - 345 ^{o})-sin(180^{o}+75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o} -(-sin 75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}+cos(90^{o}-75^{o}) \cdot sin15 ^{o}=\\
sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}+cos 15^{o}\cdot sin15 ^{o}=\\
2sin15 ^{o} \cdot cos 15^{o}=sin30^{o}=0,5\\}\)
- elvisomadzia
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 18 gru 2009, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy