Oblicz sinusa 22,5 stopnia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
elvisomadzia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 18 gru 2009, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Oblicz sinusa 22,5 stopnia

Post autor: elvisomadzia »

Oblicz \(\displaystyle{ sin 22 ^{o} 30'}\)
junior15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 225
Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 22 razy

Oblicz sinusa 22,5 stopnia

Post autor: junior15 »

\(\displaystyle{ sin \frac{45}{2}}\), a wzór wygląda tak: \(\displaystyle{ sin \frac{\alpha}{2} = \pm \sqrt{\frac{1 - cos\alpha}{2}}}\)
ODPOWIEDZ