F.trygonometryczne-sprawdzenie zadania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Michal8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 3 razy

F.trygonometryczne-sprawdzenie zadania

Post autor: Michal8 »

Witam chciałem sie zapytac czy dobrze rozwiązałem zadanie.

Oblicz
a)sin\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ 1110^{o}}\)=3x360+30=sin30=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
b)ctg\(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ (-1380^{o})}\)=-4x360+60=ctg60=\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\)

czy jest to dobrze zrobione??



Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

F.trygonometryczne-sprawdzenie zadania

Post autor: Mikhaił »

dobrze, tylko po co po sin i ctg znaczek \(\displaystyle{ \alpha}\)?
ODPOWIEDZ