1) Wykaż,że jeśli miary kątów trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie 2, to między długościami a, b, c boków trójkąta zachodzi związek \(\displaystyle{ \frac{1}{a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{b}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1}{c}}\).
2. Udowodnij, że długości boków a,b,c dowolnego trójkąta spełniają nierówność: \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}<2(ab + ac + bc)}\)-- 21 mar 2010, o 20:04 --Mógłby ktoś pomóc?
udowodnienia z trójkątami
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 lut 2010, o 12:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: hghdfg