Uzasadnij, ze istnieje taki kąt alfa, że jedno z rozwiązań..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Uzasadnij, ze istnieje taki kąt alfa, że jedno z rozwiązań..

Post autor: edaro »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 25x^{2} + 5x = 12}\), a następnie uzasadnij, że istnieje taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), że jedno z rozwiązań tego równania jest sinusem kąta \(\displaystyle{ \alpha}\),a drugie kosinusem kąta \(\displaystyle{ \alpha}\).

Czy wystarczającym uzasadnieniem będzie podstawienie obu pierwiastków równania do jedynki trygonometrycznej i doprowadzenie tego do postaci \(\displaystyle{ 1=1}\)?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Uzasadnij, ze istnieje taki kąt alfa, że jedno z rozwiązań..

Post autor: tometomek91 »

Tak.
ODPOWIEDZ