Czy to zadanie jest rozwiązane prawidłowo?
\(\displaystyle{ 2|six| \le 1}\)
\(\displaystyle{ |sinx| \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le sinx \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in <- \frac{ \pi }{6}+2k \pi , \frac{ \pi }{6}+2k \pi > \cup < \frac{5}{6} \pi +2k \pi , \frac{7}{6} \pi +2k \pi > , k \in C}\)
Nierówność trygonometryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 09:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Nierówność trygonometryczna.
Jest rozwiązane prawidłowo, tyle że:
\(\displaystyle{ x \in <- \frac{ \pi }{6}+2k \pi , \frac{ \pi }{6}+2k \pi > \cup < \frac{5}{6} \pi +2k \pi , \frac{7}{6} \pi +2k \pi > , k \in C \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ x \in <- \frac{ \pi }{6}+k \pi , \frac{ \pi }{6}+k \pi >}\)
\(\displaystyle{ x \in <- \frac{ \pi }{6}+2k \pi , \frac{ \pi }{6}+2k \pi > \cup < \frac{5}{6} \pi +2k \pi , \frac{7}{6} \pi +2k \pi > , k \in C \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ x \in <- \frac{ \pi }{6}+k \pi , \frac{ \pi }{6}+k \pi >}\)