rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BabaJaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lut 2010, o 15:12
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: BabaJaga »

rozwiąż równanie \(\displaystyle{ tg ^{2}4x - 2 \sqrt{3}tg4x + 3 = 0}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{6}+ \frac{k \pi }{2} \vee x= \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{2}}\) a ma wyjść \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{4}}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

rozwiąż równanie

Post autor: lukasz1804 »

Rozwiązując równanie dostajemy kolejno \(\displaystyle{ \tg 4x=\sqrt{3}}\), skąd \(\displaystyle{ 4x=\frac{\pi}{3}+k\pi}\) dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\). Zatem mamy \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{4}}\) dla \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
ODPOWIEDZ