Rozwiąż nierówność w przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Robbiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz-ów
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż nierówność w przedziale

Post autor: Robbiex »

Mam problem z takim oto zadaniem:

W przedziale \(\displaystyle{ < 0 ^{o} , 360 ^{o} >}\) rozwiąż nierówność

\(\displaystyle{ cos x + \frac{1}{2} > 0}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Rozwiąż nierówność w przedziale

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ cosx+ \frac{1}{2}>0 \\
cosx>- \frac{1}{2} \\
x \in (0^{\circ}, 120^{\circ}) \vee (240^{\circ}, 360^{\circ}) \\
x \in \left(0^{\circ}, \frac{2}{3}\pi \right) \vee \left( \frac{4}{3}\pi, 2\pi \right)}\)
ODPOWIEDZ