Funkcja tg z wartością bezwzględną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
josep6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 28 razy

Funkcja tg z wartością bezwzględną

Post autor: josep6 »

Jest sobie taka funkcja: \(\displaystyle{ f(x)=|tgx|-2}\) dla \(\displaystyle{ x\in<0;2\pi>}\)
I mam pytanie o kolejność rysowania. Wiadomo, że najpierw narysować funkcję podstawową tgx. A po tym trzeba najpierw odbić nad oś x i później przesunąć, czy najpierw przesunąć a później odbić nad oś x? Bo wychodzą całkiem inne rysunki w zależności od kolejności
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Funkcja tg z wartością bezwzględną

Post autor: rodzyn7773 »

Ja bym najpierw narysował wykres \(\displaystyle{ y=|tgx|}\) i później do góry o 2 jednostki ale w tym przypadku to chyba nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
josep6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 28 razy

Funkcja tg z wartością bezwzględną

Post autor: josep6 »

o 2 w dół kolejność chyba ma znaczenie bo inaczej wychodzą wykresy
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Funkcja tg z wartością bezwzględną

Post autor: rodzyn7773 »

A tak przepraszam. Myślałem, że o 2 w górę wtedy kolejność nie ma znaczenia. W twoim przypadku najpierw rysujesz \(\displaystyle{ y=|tgx|}\) i przesuwasz o 2 jednostki w dół.
Awatar użytkownika
josep6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 28 razy

Funkcja tg z wartością bezwzględną

Post autor: josep6 »

Czyli jeżeli jest przesunięcie w górę to bez znaczenia? Dzięki za odp
ODPOWIEDZ