Liczba rozwiązań w zależności od parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
\(\displaystyle{ m+ \left| sin2x\right|=0 \\ |sin2x|=-m}\)
Zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ |sin2x|}\) jest przedział \(\displaystyle{ <0,1>}\).
Zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ |sin2x|}\) jest przedział \(\displaystyle{ <0,1>}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 2 razy
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
Nie do końca o to chodzi chyba. Polecenie brzmi Szkicując odpowiednie wykresy wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
Więc musisz narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ |sin2x|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 2 razy
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
Narysowałem \(\displaystyle{ -\left|sin2x \right|}\) ale mam kompletna dziure w głowie, nie wiem co zrobić z tym parametrem i jak wyznaczyć liczbę rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
Sprawdź dla jakich wartości m prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=m}\) przecina wykres funkcji: \(\displaystyle{ y=-|sin2x|}\)
Liczba rozwiązań w zależności od parametru
wydaje mi się, że do rozwiązania tego zadania brakuje przedziału