Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
aleksus
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z prasy
Post
autor: aleksus »
oblicz odległości statku od latarni morskiej wierzcholek znajduje sie 50 m nad poziomem morza i jest widoczny ze statku pod katem 2 stopni
-
kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
Post
autor: kam_new93 »
tg 2 stopni = 0,03
\(\displaystyle{ \frac{50}{x}= \frac{3}{100} \Rightarrow 3x=5000 \Rightarrow x=1666,(6)m}\)