zbiór wartosci i dziedzina f.trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zbiór wartosci i dziedzina f.trygonometrycznej

Post autor: Vixy »

Wyznacz dziedzine i zbiór wartosci funkcji f(x) = 4 sin^2 x - 4sinx + 5
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zbiór wartosci i dziedzina f.trygonometrycznej

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 4\sin^2x- 4\sin x+5=(2\sin x -1)^2+4\\-1\leq\sin x\leq 1\\-2\leq\ 2\cdot\sin x\leq 2}\)
itp. itd. , a dziedzina to chyba jest oczywista.
ODPOWIEDZ