Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ tg(x+ \frac{ \pi }{3})=tg( \frac{ \pi }{2} -x)}\) w przedziale \(\displaystyle{ ( - \frac{ \pi }{2},\frac { \pi }{2})}\)
Próbowałem graficznie ale bida. Rachunkowo też bida bo dochodze do tg=90 który nie istnieje.
Rozwiązywanie tangensów w przedziałach
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 54 razy
Rozwiązywanie tangensów w przedziałach
\(\displaystyle{ tg(x+ \frac{ \pi }{3})=tg( \frac{ \pi }{2} -x)}\)
można:
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{3}=\frac{ \pi }{2} -x}\)
pozdrawiam
pingu
można:
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{3}=\frac{ \pi }{2} -x}\)
pozdrawiam
pingu