Oczytywanie nierówności tryg nieznając postaci wykresu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Oczytywanie nierówności tryg nieznając postaci wykresu

Post autor: mimol »

Witam!
Przykład z książki: Rozwiąż nierówność dla x \(\displaystyle{ \in}\) <-2\(\displaystyle{ \pi}\); 2\(\displaystyle{ \pi}\)>
\(\displaystyle{ \sin(x) \le \frac{1}{2}}\)
Obliczam miejsca w których \(\displaystyle{ \sin(x)=0,5}\)
x= \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \vee \frac {5}{6}\pi}\)
Z wykresu odczytuje \(\displaystyle{ x \in <-2\pi; - \frac{11}{6} \pi> \cup <-\frac{7}{6}\pi; \frac{\pi}{6}>}\) itd

Jest drugi przyłkad:
\(\displaystyle{ \cos(\frac{x}{2})>\frac{1}{2}}\)
Rozwiązuje
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}\pi + 4k\pi \vee x=-\frac{1}{3}\pi + 4k\pi}\)
Mój problem polega że nie mam wykresu funkcji i nie potrafię wyznaczyć przedziału w jakim jest x
Czy to ma być przedział
1) \(\displaystyle{ -2\pi;-\frac{1}{3}\pi}\) \(\displaystyle{ \cup}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi; 2\pi}\)
2) \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}\pi; \frac{1}{3}\pi}\)

Wiem, że odp 2 jest poprawna lecz jak to się rozwiązuje?
Nie mogę odczytać z wykresu(nie wiem jak on wygląda)

//Przy równaniach kwadratowych rysowało się parabole i sprawdzało gdzie jest powyżej/poniżej osi Tutaj to się nie sprawdza
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oczytywanie nierówności tryg nieznając postaci wykresu

Post autor: piasek101 »

Trzeba pokombinować jak wygląda taki wykres - trochę widzisz co się dzieje po okresie.
ODPOWIEDZ