Trygonometria - obliczenia z treścią

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Trygonometria - obliczenia z treścią

Post autor: sYa_TPS »

1. Pole trójkąta ABC jest równe \(\displaystyle{ 14 cm^{2}}\) . Oblicz miarę kąta ostrego BCA, gdy |AC|=8, i |BC7.

2. Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha, gdy \sin \alpha * \cos \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)i 0 stopni <\(\displaystyle{ \alpha}\)< 90 stopni

3. W trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów ostrych jest równa \(\displaystyle{ \frac{
2\sqrt{3} }{3}}\)
; oblicz iloczyn sinusów tych kątów

4. W trójkącie prostokątnym suma sinusów kątów ostrych jest równa \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\); oblicz iloczyn cosinusów tych kątów

// W temacie chciałem napisać ' zadania z treścią ' ale nie wolno to musiałem obliczenia :roll:

EDIT: pierwsze już zrobiłem, proszę o 2,3,4 :)
ODPOWIEDZ